Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Για τους Απολογισμούς-Ισολογισμούς του Δήμου της Περιόδου 2011-2014

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ              6-2-2016                                                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρώην Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, ο οποίος, είναι γνωστό ότι έχει πάρει  διαζύγιο από την αλήθεια, προσπάθησε να παραπλανήσει τους πολίτες, με κείμενό του, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 29/1/16, που είχε ως μοναδικό θέμα, ( προβλέπεται από τον νόμο) τον Απολογισμό- Ισολογισμό του έτους 2011.
Αυτή η διαδικασία θα έπρεπε,  σύμφωνα με τον νόμο να είχε γίνει στις αρχές 2012, δηλαδή πριν τέσσερα (4)χρόνια αλλά η τότε Δημοτική αρχή είχε άλλα ενδιαφέροντα και φαίνεται ότι εσκεμμένα απέκρυπτε τα οικονομικά στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί από τους ελεγκτές.
Αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, έκαναν σωστά την δουλειά τους, ο Δήμος θα είχε αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, χωρίς τους απολογισμούς και ισολογισμούς.
Ισχυρίστηκε ο πρώην Δήμαρχος ότι δεν είχε προσωπικό και ότι ορισμένοι πρώην Δήμοι δεν είχαν Απολογισμούς και ισολογισμούς των ετών 2008 και 2009.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.  Το 2011και 2012 το προσωπικό ήταν πολύ περισσότερο από σήμερα και αν ήθελε να ήταν συνεπής με τις υποχρεώσεις του δεν θα έστελνε τον λογιστή που είχε προσληφθεί για τους προϋπολογισμούς Απολογισμούς και ισολογισμούς, ως γραμματέα στις Σχολικές Επιτροπές.
Όσο για την έλλειψη Απολογισμών και ισολογισμών από πρώην Δήμους, αυτό δεν αποτελούσε εμπόδιο για τους Απολογισμούς και Ισολογισμούς τους έτους 2011 και μετά, αφού ο Νόμος προέβλεπε ότι προϋπόθεση ήταν η απογραφή έναρξης, η οποία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες 2011.  Άλλωστε με βάση αυτή την απογραφή συντάχθηκε και από την σημερινή Δημοτική Αρχή, ο Απολογισμός και Ισολογισμός του έτους 2011, που ψηφίστηκε την  Παρασκευή 29/1/16.
Ο Πρώην Δήμαρχος προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το όλο θέμα ήταν ένα έλλειμμα 220.000 € που χαρακτηρίστηκε λογιστικό λάθος και εκεί τελείωσε το πρόβλημα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι Απολογισμοί και οι Ισολογισμοί και η έγκριση τους δεν σημαίνει έλεγχο σε βάθος των οικονομικών κάτι που γίνεται από οικονομικούς επιθεωρητές και ελεγκτές.
Βιάζεται πολύ ο πρώην  Δήμαρχος, να βγάλει  συμπεράσματα υπέρ του εαυτού του, ενώ γνωρίζει ότι η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου ελέγχεται από οικονομικό επιθεωρητή, ο οποίος ασχολείται περίπου δύο μήνες και όπως φαίνεται θα έχει πολύ δουλειά ακόμα.
Είναι φυσικό, να μην γνωρίζει κανένας αν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα ή όχι.  Αυτά θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρώσει τον έλεγχο και συντάξει την έκθεση του.
Για αυτό το λόγο χρειάζεται υπομονή από όλους και δεν χρειάζονται πολλά λόγια.
Όσο για την θετική ψήφο που έδωσε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Απολογισμό και Ισολογισμό του έτους 2011, με πολλές επιφυλάξεις και επισημάνσεις έπρεπε να γίνει, γιατί όπως προαναφέρθηκε ο ουσιαστικός έλεγχος είναι σε εξέλιξη, ενώ οι παρατηρήσεις και οι επιφυλάξεις θα τεθούν υπόψη του ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ο Δήμος όμως δεν θα  μπορούσε να προχωρήσει απρόσκοπτα, χωρίς να έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του και κυρίως χωρίς απολογισμούς της Οικονομικής Διαχείρισης και Ισολογισμούς των προηγούμενων ετών.
Με λίγα λόγια προσπαθούμε σε σύντομο χρόνο να καλύψουμε την εγκληματική αδράνεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία για τέσσερα (4) χρόνια είχε άλλα ενδιαφέροντα.
Ο Δήμος είχε έναν (1) μόνο προϊστάμενο σε όλα, δηλαδή τον Δήμαρχο, ενώ δεν είχε καμιά Διεύθυνση ( πρωτοφανές για μεγάλο Δήμο ).  Οι έξι (6) τμηματάρχες  ήταν ουσιαστικά περιορισμένης ευθύνης, ορισμένοι από τον Δήμαρχο, ενώ τον τελευταίο χρόνο της θητείας της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, είχαν επιλεγεί Τμηματάρχες από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, αλλά ποτέ δεν τοποθετήθηκαν με απόφαση του Δημάρχου όπως προβλέπεται και τελικά ορίστηκαν από την νέα Δημοτική Αρχή  τις πρώτες ημέρες της ανάληψης τωn καθηκόντων της.
Όλα όσα συνοπτικά αναφέρθηκαν, είχαν οδηγήσει το Δήμο σε αποσύνθεση, κάτι που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια.  Όσο για την οικονομική κατάσταση, είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

                                                                                           Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου