Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση για τα Λιμάνια


Ζωή Λιβανίου: Λύσεις τώρα για τους εργαζομένους όμηρους της Χαλκίδας και της Εύβοιας



Με αφορμή την συνεχιζόμενη ομηρία των εργαζομένων της εταιρίας Ελληνικά Σωληνουργεία, η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, Σμυρναίου Μαρία και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων των Ελληνικών Σωληνουργείων, Χαράλαμπος Κούτος, Δημήτρης Κόκκινος και Σπύρος Κουβέλης, συναντήθηκαν την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, καθώς και με τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΙΚΑ, Διονύση Καλαματιανό.  
Στις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέθεσαν σωρεία προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε αυτούς και τις οικογένειές τους από το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στο οποίο χωρίς δική τους ευθύνη έχουν περιέλθει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια, καθώς δεν θεωρούνται άνεργοι, δεν είναι ουσιαστικά εργαζόμενοι, δεν πληρώνονται και δεν είναι ασφαλισμένοι. Δεν έχουν στην πραγματικότητα δικαιώματα και δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες κοινωνικής υποστήριξης του ελληνικού κράτους.
Η Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας, τόνισε ότι στο ίδιο καθεστώς ομηρίας βρίσκονται σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, μόνο στην Χαλκίδα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 1000, οι εργαζόμενοι – άνεργοι δεν έχουν καμία δυνατότητα αντίδρασης ενώ ακόμα και η προσφυγή στα δικαστήρια καθίσταται για πολλούς αδύνατη δεδομένου ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται. Το φαινόμενο της εργασιακής ομηρίας δεν εμφανίζεται μόνο στα εργοστάσια αλλά και σε επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ.
Η Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Λιβανίου, υποστήριξε ότι η Χαλκίδα και η Εύβοια έχουν επί της ουσίας αποβιομηχανοποιηθεί πλήρως αφού τα εργοστάσια σε πλήρη και κανονική λειτουργία μετρούνται πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού. Είναι πλέον κανόνας στο νομό, οι άλλοτε ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες και επιχειρήσεις να αναστέλλουν την λειτουργία τους χωρίς όμως να έχουν πτωχεύσει, να μην απολύουν τους εργαζόμενους για να αποφύγουν την καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων και να καταστρέφονται ολόκληρες οικογένειες.
Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, όσο και ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Καλαματιανός, δεσμεύτηκαν να εξετάσουν διεξοδικά τα στοιχεία που τους κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσαν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας είναι αποφασισμένη να μην δείξει καμία ανοχή σε αυτές τις διαδεδομένες πρακτικές που ακολουθεί μερίδα των εργοδοτών και τόνισαν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα και το Υπουργείο Εργασίας κινείται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του πολυσύνθετου αυτού ζητήματος.

Το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλία της κυρίας Λιβανίου θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες προκειμένου να εξευρεθούν άμεσα λύσεις τόσο για τους εργαζομένους ομήρους της Ελληνικά Σωληνουργεία, όσο και για το σύνολο των συμπολιτών μας που βρίσκονται στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένη να παρέμβει και να προστατέψει τους αδύναμους από την ασυδοσία στην οποία εκπαιδεύτηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κάποιοι από τους οικονομικά ισχυρούς αυτής της χώρας.  

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας για τα Διόδια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - Εύβοιας, επαναβεβαιώνοντας την πάγια θέση μας  για επανεξέταση των Συμβάσεων Παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων δηλώνουμε  την αντίθεση μας στην επιβολή διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου – Χαλκίδας.
Ως μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σφυρηλατήσει τη σχέση μας με το λαό μέσα από τους αγώνες των κινημάτων του, δε θα τηρήσουμε «σιγήν ιχθύος» ούτε θα μείνουμε εν κρυπτώ στα δύσκολα,  διαρρηγνύοντας τα ιμάτια μας μόνο εκ του ασφαλούς. Αυτές οι «στρατηγικές» ανήκουν στο παρελθόν και κυρίως σε στελέχη των προηγούμενων Κυβερνητικών παρατάξεων, τότε που η συγκεκριμένη Σύμβαση Παραχώρησης- αποικιοκρατικού χαρακτήρα- κυρωνόταν  από την Βουλή των Ελλήνων αρχικά με  τον Ν.3555 / 2007 (επι υπουργίας Σουφλιά- Ν.Δ.), και μετέπειτα  το 2013 (επί Υπουργίας Χρυσοχοΐδη- Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ).  
Εμείς, η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  Εύβοιας, θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες, στην πρώτη γραμμή, του Ευβοϊκού λαού στις επικείμενες κινητοποιήσεις, ζητώντας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την άμεση Νομοθετική Ρύθμιση του θέματος (θέση που εκφράσαμε και στην αντίστοιχη επί του θέματος σύσκεψη των Δημάρχων και των φορέων του Νομού μας στις 2/11/2015). 


Χαλκίδα 5 Νοέ. 2015

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ  - ΕΥΒΟΙΑΣ

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στο Πολυσυνέδριο Capital + Vision


ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

«Να σας συγχαρώ για την οργάνωση του συνεδρίου και μάλιστα με ένα θέμα που αποτελεί βασικό ζητούμενο αλλά και εργαλείο στήριξης του αγροτικού χώρου.
Ταυτόχρονα θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω για μια ακόμη φορά τη βαθιά μου πίστη για τη σημασία και τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα σ’ αυτή την δύσκολη περίοδο, αλλά και σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική και ευρωπαϊκή γεωργία λόγω της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2014-2020).
Κυρίες και Κύριοι,
αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη ότι η αγροτική οικονομία μαζί με τον τουρισμό, είναι εκείνοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας, που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.
Δεν το λέω εγώ αυτό… όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι οι τομείς αυτοί θα έχουν σημαντική άνοδο στο κύκλο εργασιών τους.
Ιδιαίτερα ο τομέας των τροφίμων και ποτών  παρουσιάζει και επενδυτικό ενδιαφέρον τεράστιο.

O Ακριώτης για τα Διόδια

Με λύπη διαπιστώνω  πως από μια μερίδα των τοπικών ΜΜΕ η επιλογή μου να μην αναλώνομαι σε δηλώσεις παντός καιρού μεταφράζεται σε αναλγησία μου ή ακόμα χειρότερα σε προσπάθεια μου να αποφύγω τη δημόσια έκθεση.
Επειδή οι περισσότεροι με γνωρίζουν,  σε όλο τον συνδικαλιστικό μου βίο και πλέον στα βουλευτικά μου καθήκοντα δεν έχω διστάσει ούτε να πάρω θέση ούτε να εκτεθώ .
Ως βουλευτής υπηρετώ ένα πολύ απαιτητικό έργο το οποίο περιορίζει τον χρόνο μου για να αναλώνομαι σε πράγματα δευτερευούσης σημασίας όπως το να απαντώ επί παντός επιστητού.
Για την σύσκεψη των Διοδίων στις 2 Νοέμβρη και την τρανταχτή κατά εσάς απουσία μου δηλώνω:
1.            Ότι αν αφορούσε του εισηγητές η παρουσία των βουλευτών της κυβέρνησης στη συνεδρίαση θα είχαν φροντίσει να μας ρωτήσουν για την διαθεσιμότητα μας να παραστούμε, μιας και είναι γνωστό ότι τις περισσότερες μέρες είμαστε σε κοινοβουλευτικό έργο στην Βουλή, ειδικά τούτη την περίοδο.
2.            Στην σύσκεψη οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Εύβοιας εκπροσωπηθήκαμε και τοποθετηθήκαμε μέσω του βουλευτή μας Πρατσόλη  Τάσου, ο οποίος έφυγε από τη Βουλή επί τούτου.
3.            Το θέμα των Διοδίων δεν είναι σημερινό, απλά τώρα ανασύρθηκε. Για όσους έχουν κοντή μνήμη να θυμίσω ότι η σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την κατασκευή Διοδίων στον δρόμο  Σχηματάρι- Χαλκίδα έχει υπογραφεί και δρομολογηθεί  επί των προηγούμενων  κυβερνήσεων και τώρα αυτοί που στήριζαν εκείνες τις πολιτικές σαν όψιμοι επαναστάτες απειλούν θεούς και δαίμονες.
Κλείνω με το σημαντικότερο από όλα: στο θέμα των διοδίων δεν έχω μετακινηθεί στο ελάχιστο.
 Είμαι όπως πάντα κάθετα αντίθετος στην δημιουργία αυτών των Διοδίων και είτε από τις κινητοποιήσεις στον δρόμο τότε είτε από το έδρανο της Βουλής τώρα μάχομαι για την εξεύρεση λύσης.

Με τιμή

Ακριώτης Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ για την Εύβοια