Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Στο Αλιβέρι η Νατάσα Καραμανλή

Η Νατάσα Καραμανλή με τον Αντιδήμαρχο κ. Μπόκαρη
και την Υποψήφια Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ρέτσα
Στο εργατικό κέντρο Αλιβερίου μίλησε χθες η Νατάσα Καραμανλή, σε μια ημερίδα για τον καρκίνο του μαστού.
Η κυρία Καραμανλή μίλησε στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, ως γενική χειρουργός.Η αίθουσα που διοργανώθηκε η ημερίδα γέμισε ασφυκτικά

Η Νατάσα Καραμανλή ήταν όπως πάντα κομψή, φορώντας ένα κλασικό φόρεμα στο οποίο είχε καρφιτσώσει την ροζ κορδέλα που συμβολίζει την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Ο Μαρινόπουλος απολύει εργαζόμενους.



 ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
email: unionidiotikoi.ch@gmail.com
τηλ: 6978017641, 6942875947


Δελτίο Τύπου

Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΠΟΛΥΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ - ΚΑΜΙΑ «ΟΙΚΙΟΘΕΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ»
ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Με τη σημερινή μας συμβολική κινητοποίηση στο κατάστημα της Ληλαντίων (Χαλκίδα) καλούμε τους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα Μαρινόπουλος να μην υποχωρήσουν μπροστά στα καινούρια σχέδια του εργοδότη, τις απολύσεις, της «οικιοθελείς αποχωρήσεις». 
Συντονίζουμε τη δράση μας πανελλαδικά, με δεκάδες κλαδικά σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων που προχώρησαν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις.
Η εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε τη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γιγαντώθηκε. Προχώρησε σε εξαγορά άλλων μικρότερων Σούπερ Μάρκετ με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και να απασχολεί  πανελλαδικά 14.000 εργαζομένους. Ταυτόχρονα παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους  μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Η κερδοφορία και η ηγεμονική της θέση όμως είναι αποτέλεσμα τις άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Αυτοί οι εργαζόμενοι ξανά, «πληρώνουν το μάρμαρο» για τα επόμενα σχέδια της εταιρίας.      

Ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα τα εμπορικά καταστήματα την αυριανή Κυριακή


Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Παράλληλα, την 1η Νοεμβρίου ξεκινάει η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Τα μαγαζιά στην Αθήνα είναι ανοικτά από τις 11:00 και θα κλείσουν στις 18:00 , ενώ τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν ανοικτά σε όλη τη χώρα έως τις 20:00.
Προαιρετική είναι, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015. Tο προτεινόμενο από το ΕΣΘ ωράριο για τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης είναι 11 το πρωί με 6 το απόγευμα.
Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε.) προκήρυξε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, για την Κυριακή 1-11-2015.



Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου για την έλλειψη προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.


"Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την έλλειψη προσωπικού στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου και στον Αστυνομικό Σταθμό Στύρων που έχουν σαν αποτέλεσμα την ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.
Ζητούμε την στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Καρύστου και του Αστυνομικού Σταθμού Στύρων με επαρκές προσωπικό και την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Μαρμαρίου.
 Ζητούμε την συνδρομή του Λιμεναρχείου στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας με συχνές περιπολίες στην ζώνη ευθύνης τους.


 Ζητούμε να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες ούτως ώστε να αρθεί το αίσθημα της ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες του Δήμου Καρύστου."

Σύσκεψη Φορέων την Δευτέρα στη Χαλκίδα ενάντια στην εγκατάσταση Διοδίων στο δρόμο Σχηματάρι Χαλκίδα.



Τη Δευτέρα 2-11-2015 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Χαϊνά 93, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων του νομού, προκειμένου να αποφασιστεί και να οργανωθεί κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση του Σταθμού Μετωπικών Διοδίων επί της οδού Σχηματάρι – Χαλκίδα στο ύψος του Καλοχωρίου – Παντειχίου.      

Κατανομή της Γ΄δόσης της επιχορήγησης στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων Κύμης- Αλιβερίου και Ερέτριας.




Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου ενέκρινε την κατανομή της χρηματοδότησης στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου, για τις λειτουργικές δαπάνες ως εξής:
Στην Α/θμια Σχολική Επιτροπή το ποσό των: 44.198,00 €
Στην Β/θμια Σχολική Επιτροπή το ποσό των: 36.162,00 €
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερέτριας αποφάσισε την κατανομή της γ΄δόσης για την χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων ως εξής:
Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπάιδευσης 16.008 Ευρώ
Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 10.672 Ευρώ.


Απολογισμός Πεπραγμένων στο Δήμο Χαλκιδέων

                                               
           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων θα συνεδριάσει την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Χαϊνά 93 (λόγω ακαταλληλότητας της αντίστοιχης Αίθουσας του Δημοτικού καταστήματος και σύμφωνα με την υπ. αρ. 6/2011 ΑΔΣ), με θέμα τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 1-9-2014 / 30-9-2015 σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το άρθρο 20  &14 του Ν.3731/2008.
   Γραφείο Τύπου 


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014 – 2020


Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014 – 2020, οι πόροι του οποίου θα ανέλθουν σε 388.777.914 €.
Το ΕΠΑλΘ 2014 – 2020, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης για την χώρα μας, εξασφαλίζοντας για το διάστημα αυτό την βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα της αλιείας με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.   
Το ΕΠΑλΘ 2014 – 2020 οικοδομείται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες της Ένωσης για την ανάπτυξη της αλιείας. Συγκεκριμένα:
•  τον τομέα της αλιείας: συμπράξεις μεταξύ αλιέων και επιστημόνων με γνώμονα την καινοτομία, επενδύσεις επί των αλιευτικών σκαφών, προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας καθώς και επενδύσεις σε υποδομές όπως αλιευτικοί λιμένες, αλιευτικά καταφύγια, ιχθυόσκαλες και τόποι εκφόρτωσης, (186,2 εκατ. €),
•  τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας: ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών και τεχνολογιών, μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού παραγωγικών μονάδων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (89,7 εκατ. €),
• τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας: ίδρυση και εκσυγχρονισμός των τομεακών επιχειρήσεων, εκστρατείες προώθησης και εξεύρεσης νέων αγορών καθώς και στήριξη σχεδίων παραγωγής και εμπορίας Ομάδων Παραγωγών (78,2 εκατ. €),
 την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών: εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων (54,1 εκατ. €),
•  την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ): συλλογή αλιευτικών δεδομένων και υλοποίηση του συστήματος ελέγχου, επιθεώρησης και επιβολής (92 εκατ. €) και τέλος
 την ενίσχυση της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής: λειτουργία του Κοινού Περιβάλλοντος Ανταλλαγής Πληροφοριών για την επιτήρηση του θαλάσσιου τομέα της Ένωσης (6 εκατ. €)

Σύντομα το ΥΠΑΑΤ θα ενημερώσει αναλυτικά τους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες ενίσχυσης που προσφέρει το ΕΠΑλΘ στη νέα Προγραμματική Περίοδο ώστε πράγματι η ελληνική αλιεία να ανακτήσει την θέση της στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

Ανακοίνωση της Κ.Ο. Εύβοιας του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις των Οικοτρόφων της Εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας
Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος, Χαλκίδα 34100
Τηλ. 2221082680, fax: 2221081166




Η ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εστιακών σπουδαστών του ΤΕΙ στη Χαλκίδα.
Πάνω από ένα μήνα οι σπουδαστές, μέσα από συλλογικές διαδικασίες αγωνίζονται για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση, για το δικαίωμα στη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Δικαίωμα που βρίσκεται στο στόχαστρο των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σήμερα, που υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μετατρέποντας την παιδεία για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, εντείνοντας τους ταξικούς φραγμούς.
Στοιχείο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της παιδείας και το χτύπημα της αγωνιστικής συλλογικής δράσης αποτελεί ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της φοιτητικής εστίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα. Ο νέος κανονισμός, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:
•  Χαράτσι 100 ευρώ για κάθε εστιακό σπουδαστή εν είδη εγγύησης και άνοιγμα του δρόμου για επιβολή ενοικίου.
•  Ρατσιστική ποσόστωση για τους μετανάστες σπουδαστές που πετάει έξω από τα δωμάτια της εστίας έναν σημαντικό αριθμό.
• Αφαίρεση ρητής αναφοράς του προηγούμενου κανονισμού όπου απαγορεύονταν η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
• Άνοιγμα του δρόμου για την καταστολή της αγωνιστικής συλλογικής δράσης των σπουδαστών αφαιρώντας διάταξη σχετική με την απαγόρευση παρέμβασης αστυνομικών ή καταδιωκτικών αρχών για λόγους που αφορούν συνδικαλιστική ή πολιτική δράση.

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας: Με ενότητα να οργανωθούμε απέναντι στον όμιλο Μαρινόπουλου.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
email: unionidiotikoi.ch@gmail.com
τηλ: 6978017641, 6942875947

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες στην Μαρινόπουλος Α.Ε

Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί μας δέχτηκαν μεγάλες μειώσεις, κόπηκαν τα επιδόματα, οι  ελαστικές εργασιακές σχέσεις γενικεύτηκαν εις βάρος της 8ωρης εργάσιμης ημέρας και της σταθερής εργασίας. Εργαζόμαστε με την απειλή της απόλυσης, του κλεισίματος των καταστημάτων, ενώ ζούμε ήδη με  τον μεγάλο βραχνά της ανεργίας μέσα στις οικογένειες μας.
Αυτή η επίθεση στο σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων έχει αιτία, κάποιοι βγήκαν  κερδισμένοι. 
Η εταιρία Μαρινόπουλος Α.Ε τη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης γιγαντώθηκε. Προχώρησε σε εξαγορά άλλων μικρότερων Σούπερ Μάρκετ. με αποτέλεσμα σήμερα να είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και να απασχολεί  πανελλαδικά 14.000 εργαζομένους.
Η Μαρινόπουλος Α.Ε παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, από τη θέση που κατέχει. Εκείνη κρίνει σε μεγάλο βαθμό τους  μισθούς, τα ωράρια, τις τιμές στα ράφια, τους όρους λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Η κερδοφορία και η ηγεμονική της θέση είναι αποτέλεσμα τις άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, στο τσάκισμα των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει. 

Ο Δημήτρης Πόγκας απαντά στον πρώην Πρόεδρο της Δ.Κ. Κύμης

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΥΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΜΗΣ
 
Δημήτρης Πόγκας
Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κύμης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κύμης, συνεπής στην πάγια τακτική του να αρθρογραφεί χωρίς απάντηση στην ιστοσελίδα του, συνεχίζει να ασκεί κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή επί παντός επιστητού, ακόμη και για θέματα που ανάγονται στο παρελθόν. Τότε δηλαδή που επέλεξε όχι να παραιτηθεί ή να αυτοκτονήσει, όπως απειλούσε, αλλά να θυμιατίζει τον αρχηγό του για τον τρόπο που διοικούσε το Δήμο. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι δεχόμαστε κάθε είδους κριτική, ακόμα και την κακόπιστη
Εκείνος, όμως, σήμερα, που άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτονται τα πεπραγμένα τους, αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις γι’ αυτά και επιλέγει να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, και, σαν αληθινός άντρας, να νίπτει τας χείρας του. 
Επειδή, λοιπόν, δεν απαντάει σε ερωτήσεις και απορίες ούτε μέσα στα συμβούλια ούτε έξω απ’ αυτά, θα θέλαμε να του τα θέσουμε και δημόσια και ελπίζουμε να απαντήσει έστω και απ’ την ιστοσελίδα του.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Κατάλογος Ευβοιωτών πεσόντων το 1940!!!

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της 23/10/15, την χωροθέτηση του ΣΜΑ περιοχής Αλιβερίου, την ενημέρωση από τις Σχολικές Επιτροπές για τα αμφισβητούμενα ποσά και τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν κ.α..

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ        Αλιβέρι : 26/10/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και μεταξύ άλλων θεμάτων, αποφάσισε το κλείσιμο των δύο (2) χωματερών για να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάστασή τους και η μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ που λειτουργούν νόμιμα.(Θήβα και Χαλκίδα).
Η μεταφορά θα συνεχιστεί για ορισμένους μήνες (πιθανότατα έξι μήνες) μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ της Χαλκίδας, οπότε θα δέχεται όλα τα απορρίμματα του Δήμου μας αλλά και της Καρύστου.
Να σημειωθεί, ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας, στον οποίο συμμετέχουμε, έχει αποφασίσει ότι από 1/1/2017, δηλαδή μετά από 14 μήνες, το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων θα πληρώνεται από όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, είτε μεταφέρουν απορρίμματα από μεγάλες αποστάσεις, όπως εμείς, είτε όχι και δεν θα επιβαρύνονται μόνο όσοι μεταφέρουν τα απορρίμματα από μακρινές περιοχές.
Αυτό μας διευκολύνει σημαντικά, αφού απαλλάσσει τους Δημότες μας από το δυσβάστακτο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων.
Στα θέματά μας ήταν και η χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου και η αγορά έκτασης για την εγκατάστασή του.
Όπως είναι γνωστό έχουν γίνει πολλές ενημερωτικές συζητήσεις επί επτά (7) ολόκληρους μήνες για την εγκατάσταση των δύο ΣΜΑ που προβλέπονται στον Δήμο μας.
Για την περιοχή Αλιβερίου η πρώτη θέση που προτάθηκε ήταν στην περιοχή "Πλάκες", του Πρώην Λιγνιτωρυχείου.
Είχαμε την έντονη διαφωνία των κατοίκων του Αγίου Λουκά και εκτός από αυτήν αναζητήθηκαν άλλες δύο θέσεις, μία στην περιοχή "Κρύα Βρύση", πριν το Βέλος και άλλη μία στην "Καθούμενη ". 
Η θέση για την "Καθούμενη " μας προτάθηκε στην μεγάλη ενημερωτική συζήτηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο στο Αλιβέρι, ενώ στην συνέχεια τοποθετήθηκαν υπέρ αυτής και πολλοί άλλοι, όπως και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Θωμάς σε συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου.
Και οι τρεις (3) θέσεις κρίθηκαν κατάλληλες από τους μελετητές.
Απευθυνθήκαμε και στην ΔΕΗ για την θέση «Καθούμενη» με σκοπό την παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης.
Η ΔΕΗ μας πρότεινε την θέση «Πλάκες», την οποία θεωρεί καλύτερη επιλογή.  Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη ΔΕΗ στην οποία εξηγήσαμε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν και επιμείναμε στην θέση «Καθούμενη», για την οποία τελικά συμφώνησε και η ΔΕΗ.
Για την αγορά της έκτασης υπάρχουν δύο τρόποι.  Ο ένας είναι η απευθείας αγορά, η οποία όμως απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 και ο άλλος είναι ο διαγωνισμός.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, δεν έχει δικαίωμα για δωρεάν παραχωρήσεις εκτάσεων από τότε που η μετοχή της είναι στο χρηματιστήριο, αλλά διαθέτει εκτάσεις μόνο με πώληση.
Η τιμή με την οποία θα αγοραστεί ο χώρος είναι η αντικειμενική.  Δηλαδή για 16 περίπου στρέμματα η τιμή είναι περίπου 8.000 €.
Προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση στην αγορά για να έχουμε τα 2/3 και να μη χάσουμε άλλο χρόνο, αφού είχαν ήδη συμφωνήσει παλαιότερα, αλλά δυστυχώς η ανευθυνότητα ορισμένων στην αντιπολίτευση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και λειτουργούν πλέον υπονομευτικά στις προσπάθειες του Δήμου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες και τα οποία μεταφέρθηκαν σε εμάς  από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.  Να σημειώσουμε ότι με τον διαγωνισμό θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να χαθεί χρόνος δύο μηνών ίσως και περισσότερο, για αυτό άλλωστε δεν συμφώνησε η αντιπολίτευση απλά για να δημιουργήσει εμπόδια.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευση χρησιμοποιούσε εναντίον των ΣΜΑ ένα επιχείρημα.  Να μην εγκαταστήσουμε δύο (2) ΣΜΑ, αλλά ένα, γιατί είναι πολλά τα χρήματα, τα οποία διατίθενται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαμε απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι δεν στέκει η άποψή τους και ήταν φανερό ότι το θέμα του ενός ΣΜΑ, το χρησιμοποιούσαν για να έχουν ένα λόγο διαφωνίας.
Ο μελετητής που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση για να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, απέδειξε, με την οικονομοτεχνική μελέτη, ότι το κέρδος από την λειτουργία των δύο (2) ΣΜΑ είναι 250.000 € το χρόνο και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η απόσβεση της επένδυσης του ενός ΣΜΑ, γίνεται μέσα σε τρία (3) χρόνια.
Να σημειωθεί ότι τον μελετητή δεν τον φέραμε εμείς στο Δήμο. Συνεργαζόταν ήδη με τον Δήμο από τα προηγούμενα χρόνια και απλά συνεχίσαμε την συνεργασία.
Δυστυχώς όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια και στοχεύουν στο να μη γίνει τίποτε σε αυτόν τον τόπο.
Από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δόθηκαν σημαντικά στοιχεία τιμολογίων που έχουν πληρωθεί, αλλά δεν έχουν γίνει έργα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των διευθυντών των Σχολείων.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα συνολικά ποσά που βάσιμα αμφισβητούνται ξεπερνούν τις 200.000 €.
Για όλα αυτά δεν δόθηκε καμία απάντηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και όπως είναι φυσικό, όλα αυτά με πολλά άλλα παρόμοια θα ξεκαθαριστούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και φυσικά από την Δικαιοσύνη.
Τέλος οφείλουμε να καταγγείλουμε τις πρωτοφανείς απειλές που εκτόξευσε ο Πρώην Δήμαρχος κατά του Αντιδημάρχου Κύμης κ. Αλέξανδρου Θεοδώρου.
Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές θίγουν τους δημότες και το Δήμο συνολικά, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

                                                                                                                    Γραφείο Τύπου

Γιόρτασαν οι πολύτεκνοι τους προστάτες τους.



Η Ένωση Πολυτέκνων Κύμης και Περιχώρων τίμησε όπως κάθε χρόνο την γιορτή των Αγίων Τερεντίου, Νεονίλλης και των 7 παιδιών τους (Άγιος Σαρβήλος, Άγιος Νίτας, Άγιος Ιέραξ, Άγιος Θεόδουλος, Άγιος Φώτιος, Αγία Βήλη, Αγία Ευνίκη) που εορτάζονται ως προστάτες των Πολυτέκνων. Ετελέσθηκε θεία λειτουργία και αρτοκλασία στην Παναγιά Λιουτσάνισσα στην Κύμης, την Τρίτη 27 Οκτώβρη.

Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου μέλους του ΠΓ. της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΣΜΑ στον Άγιο Λουκά


Προς:  κ. δήμαρχο και δημοτικό Συμβούλιο δήμου Κύμης  –Αλιβερίου 
Κοινοποίηση : Στους μαζικούς φορείς του Αγίου Λουκά 

κ. Δήμαρχε , κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι ,
Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι ενώνω  την φωνή μου και τη δράση μου με τους συγχωριανούς μου, κατοίκους του Αγίου Λουκά  και στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την απόφαση του χωριού,  του τοπικού συμβουλίου και της επιτροπής αγώνα , που απορρίπτουν τη δημιουργία «Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων» στη θέση «Στάχτες – Καθούμενη», που είναι στην είσοδο του χωριού , δίπλα στα σπίτια !!   στο δρόμο που ενώνει τον Άγιο Λουκά με τη θάλασσα.
Η επιλογή αυτή δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμιά λογική τεκμηρίωση και γεννάει  ερωτηματικά. Γιατί, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε μια περιοχή που διαθέτει πολλές εκτάσεις σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές, να αναζητείται (συνεχώς)  «λύση» για σκουπιδότοπο (γιατί τέτοιος ετοιμάζεται ) γύρω  από το χωριό Άγιος Λουκάς. 
Σύσσωμο το χωριό αντιτάχθηκε αποφασιστικά στη μονάδα καύσης αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου που αποδεδειγμένα προκαλούσε ζημιά στην περιοχή και στους κατοίκους. Αντιτάχθηκε  στην μετατροπή της περιοχής «αποκάλυψης»  (και πάλι δίπλα στο χωριό)  σε σκουπιδότοπο.
Τώρα, κάποιοι επιστρέφουν στον «τόπο του εγκλήματος» και επιχειρούν να δημιουργήσουν σκουπιδότοπο στην είσοδο του χωριού , δίπλα στα σπίτια.
Πίσω από την «στοχοποίηση» του Αγίου Λουκά, βρίσκονται επιχειρηματικά συμφέροντα και σχεδιασμοί με κριτήριο το κέρδος.  Αυτή είναι η αλήθεια και η δημοτική αρχή αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες.
Οι κάτοικοι του χωριού συνεχίζουν τον αγώνα τους και θα αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση.
Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα για το οποίο επιβάλλεται να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση.  
Η έλλειψη σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των απορριμάτων ως εμπορεύματος και την εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων (που κυνηγούν το κέρδος) , έχει οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και στις άναρχες, αποσπασματικές κινήσεις στη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος.
Αυτό ισχύει για δεκάδες περιοχές της χώρας, αυτό εκδηλώνεται και στο δήμο Κύμης –Αλιβερίου.
Αυτό συνέβη επί αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, αυτό συμβαίνει επί  αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Η πάλη για την επίλυση αυτού του προβλήματος, για σχεδιασμένη πολιτική επίλυσης του προβλήματος των σκουπιδιών , με χώρους υγειονομικής ταφής, σύγχρονες εγκαταστάσεις και πραγματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης, απαιτεί σύγκρουση με την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος και την αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει πολύμορφα τα λαϊκά δικαιώματα.
Απαιτεί πάλη με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Το επαναλαμβάνω, η επιλογή για «Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων» και άλλοι σχεδιασμοί διαχείρισης των σκουπιδιών στη θέση « Στάχτες» και γενικότερα σε κατοικημένες περιοχές, είναι «καμένη από χέρι» και οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά θα την πολεμήσουν .

28.10.2015                                                                                        Γιώργος Μαρίνος


Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           ΑΛΙΒΕΡΙ 25/10/2015                                    
ΝΟΜΟΣ  ΕΥΒΟΙΑΣ                                                         Αριθ.πρωτ. 21352
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Παπανικολάου 15
Τηλ. 2223350201                                                                         Προς:
Φαξ: 2223350210                                                         Περιφερειάρχη Ελλάδας Στερεάς
Τ.Κ. 345 00 ΑΛΙΒΕΡΙ                                                      κ. Κων. Μπακογιάννη
E-mail:  dimos.kimis-aliveriou@0902.syzefxis.gov.gr    
ΘΕΜΑ : Παρατηρήσεις στην εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο του Β1
              σταδίου της μελέτης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού
              & Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.).

Κύριε Περιφερειάρχη,
Από την εισήγηση προς το περιφερειακό Συμβούλιο του Β1 Σταδίου της μελέτης του ΠΠΧΣΑΑ Στερεάς Ελλάδας, παρατηρήθηκαν ορισμένες σημαντικές παραλείψεις οι οποίες πρέπει να περιληφθούν στην Πρόταση.
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το φράγμα ‘’ΣΕΤΑ-ΜΑΝΙΚΙΑ’’.  Έχουμε ενημερώσει αρκετές φορές ότι στο έργο έχουν διατεθεί αρκετά εκατομμύρια και το κυρίως έργο (φράγμα) είναι περίπου ολοκληρωμένο.
Θα είναι σοβαρή η ευθύνη της Περιφέρειας αν δεν συμπεριλάβει στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο, το συγκεκριμένο έργο, γιατί εκτός των άλλων, με την ενέργεια αυτή θα χαθούν τα εκατομμύρια που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα, και μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί από κανένα.
Επίσης δεν έχουν περιληφθεί, η παράκαμψη Ερέτριας, για μελέτη και έργο, τα Αλιευτικά καταφύγια της Οκτωνιάς, του Μετοχίου και του ‘’Πόρτο Μπούφαλο’’ της Τ.Κ.Αργυρού και η Πρόταση για παραθεριστική κατοικία στον Κάλαμο και την Κορασίδα της Τοπικής Κοινότητας Αχλαδερής της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος.
Αν η παράλειψη είναι από παραδρομή, απλά να συμπληρωθεί η εισήγηση .  Αν όμως η παράλειψη π.χ. της παράκαμψης της Ερέτριας, αλλά και των άλλων προτάσεων, είναι άποψη της περιφέρειας, τότε θα πρέπει να εξηγηθεί, πως μπορεί να σταθεί μια τέτοια άποψη, όταν για τον άξονα Χαλκίδα - Λέπουρα - Κύμη, έχει γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για χαρακτηρισμό του, ως πρωτεύον Διευρωπαϊκό Δίκτυο (core);
 Παρακαλούμε να συμπληρωθεί η πρόταση με τις προτάσεις που προαναφέρθηκαν.

                Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

                             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Κοινοποίηση:
-              Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Φάνη Σπανό
-              Αντιπεριφερειάρχη κ. Χ.Σανιδά
-              Αντιπεριφερειάρχες  κ Δ. Βουρδάνο & κ Γ. Κελαιδίτη


Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου: Κύριε Μπουραντά «Δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου!»

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου            
  26-10-2015

OI ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΑΒΕΡΗΔΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σύμφωνα με τον Κώδικα της Τ.Α. ο Δήμαρχος είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον Δήμο μας όμως εμμονή και αυτοσκοπός του Δημάρχου Θαν.  Μπουραντά  και των δημοτικών του συμβούλων είναι  “η κεφαλή επί πίνακι” του πρώην Δημάρχου Δημήτρη Θωμά!!
Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, σε θέματα ακόμα που δεν άπτονται των οικονομικών, στο μικρόφωνο αλλά και μακριά από αυτό, επιδίδονται σε μια κούρσα καταγγελιών, ύβρεων και  αόριστων συκοφαντιών κατά της διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου τα προηγούμενα έτη.
Για άλλη μία φορά στο προχθεσινό συμβούλιο της 23ης Οκτωβρίου ακολουθώντας την ίδια τακτική,  στο τελευταίο θέμα του Δ.Σ. και ώρα 12:30μμ (!!!) ο κ. Σαμαράς μαζί με τον πρόεδρο της Β θμιας σχολικής επιτροπής   αναφέρθηκαν  στο θέμα της οικονομικής διαχείρισης των Σχολικών Επιτροπών κατά τα έτη 2011 έως 2014. 
Σ ΄αυτή τους την εισήγηση, που την αυλαία άνοιξε ο κ. Σαμαράς, με αόριστες και ατεκμηρίωτες  καταγγελίες, ανεμίζοντας χαρτιά που δεν μπορούσαν, κατά τα λεγόμενά τους να βγάλουν στη δημοσιότητα, εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά των πρώην προέδρων των σχολικών επιτροπών δίχως, ανέντιμα λειτουργώντας, να  έχουν συζητήσει αλλά ούτε κάν να τους έχουν ενημερώσει νωρίτερα για τα «ευρήματά» τους, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν …δίκην εισαγγελέων.
Παράλληλα, ύβρεις και άναρθρες κραυγές ακουγόντουσαν για άλλη μια φορά τόσο από δημοτικούς  Συμβούλους όσο και από κλακαδόρους που έμειναν ως αργά για να απολαύσουν το δωρεάν θέαμα!  
Και όλα αυτά βέβαια υπό την ανοχή αλλά και το σιγοντάρισμα των Μπενάκη- Μπουραντά κάτω από το  άγρυπνο βλέμμα του πανταχού παρόντα Γκοσιμίδα.
Από την άλλη, κανένα σχόλιο, καμία συζήτηση, καμία αυτοκριτική, ούτε καν μια απλή ενημέρωση, για την υποστελέχωση των σχολείων, για το Νηπιαγωγείο και το Δημ. Σχολείο Ζαράκων που μόλις ξεκίνησε η λειτουργία του, για το Δημ. Σχολείο και Νηπιαγωγείο Αργυρού που έκλεισε, για το καμένο 1ο Δημ. Σχολείο Κύμης  (που για δεύτερο χειμώνα μένει έρμαιο στον καιρό), για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που δεν λέει να ολοκληρωθεί, για το Ειδικό Σχολείο στο Πράσινο που χάθηκε, για το σχολείο Βιτάλου που απειλείται με κλείσιμο και για το οποίο οι γονείς των παιδιών τρέχουν μόνοι τους για να το σώσουν δίχως καμία βοήθεια ή συμπαράσταση από την Δημοτική Αρχή. Κουβέντα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλα πλέον τα σχολεία που θα μεγεθυνθούν το χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.
Σε αυτή τη λογική λοιπόν διαχείρισης που έχει πλέον επικρατήσει στα  δημοτικά συμβούλια και τα οποία διαχειρίζεται κατά το δοκούν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μια λογική που επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά σε κάθε συνεδρίαση μεθοδευμένα και προγραμματισμένα,  εμείς,
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι  δεν θα ξανασυμμετάσχουμε!.
Θα αποχωρούμε κάθε φορά που ως εισαγγελείς θα φέρνουν με τέτοιες μεθόδους θέματα για την προηγούμενη διαχείριση, μετατρέποντας τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε λαϊκά δικαστήρια..
Μια συνειδητή τους επιλογή που έχει ως στόχο να κρύψει την δική τους ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα,  που κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή από τους πολίτες.
Και βέβαια να κρατάει την «ομάδα» τους συσπειρωμένη απέναντι στον «εχθρό».
Να επισημάνουμε επίσης, ότι τα Δημοτικά Συμβούλια δεν είναι στοιχειωδώς  προετοιμασμένα. Οι εισηγήσεις είτε έρχονται κατά τη διάρκεια του συμβουλίου είτε ποτέ (!).
Κύριε Μπουραντά,
Ως συνδυασμός δείξαμε αρκετή υπομονή μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι είχαμε μπροστά μας μια νέα δημοτική αρχή. Έχει περάσει όμως ενάμισης  σχεδόν χρόνος και η ανοχή μας πλέον εξαντλήθηκε.Σας απευθύνουμε  ακόμα μία φορά έκκληση να σταματήσετε τις προκλήσεις. «Δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Η κοινωνίας μας δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με αυτή την διαρκή αντιπαράθεση που συνεχώς επιδιώκετε, αλλά απαιτεί την μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Κατανοείστε επιτέλους ότι δεν βρίσκεστε στο Δημοτικό συμβούλιο για να  παίζετε μυθιστορηματικούς ρόλους Ιαβέρηδων.
Αρκετούς «Άθλιους» έχει αυτός ο τόπος. 
Αποστείλετε εφόσον έτσι κρίνετε σωστό τις καταγγελίες σας στις αρμόδιες αρχές. Μέχρι εκεί όμως!
Αρχίστε όμως να ασχολείστε σοβαρά  με τα θέματα που απασχολούν τους δημότες.
Επιτέλους ΔΟΥΛΕΨΤΕ!!!


Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Γιατί αλλάζει η ώρα την Κυριακή;


Αναδημοσίευση από: http://www.mixanitouxronou.gr/
 Πότε καθιερώθηκε η χειμερινή και η θερινή ώρα και γιατί έκανε τις αγελάδες επιθετικές. Η πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα έγινε το 1932, αλλά στέφθηκε με αποτυχία


Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. φέρνουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, στην τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών. Η πρακτική  αυτή ξεκίνησε για τη χώρα μας, όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1975.
Το 1784, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα πρότεινε οι άνθρωποι να ξυπνούν μία ώρα νωρίτερα. Οι έρευνες που έγιναν κυρίως στις Η.Π.Α επιβεβαίωσαν τη θεωρία του Φραγκλίνου και έδειξαν ότι έτσι εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας.
Πόστερ της εποχής που διαφημίζει
την καθιέρωση θερινής ώρας
Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 100 χρόνια για να εφαρμοστεί η πρόταση του Φραγκλίνου. Το 1905, ο Γουίλιαμ Γίλετ εγκαινίασε τον όρο θερινή ώρα, γνωστή και ως Daylight Saving Time και πρότεινε για 6 μήνες, από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο, οι άνθρωποι να ρυθμίζουν το ρολόι τους 20 λεπτά αργότερα.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
 Η πρώτη φορά που το ρολόι πήγε 60 λεπτά μπροστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν στη Γερμανία το 1916, όταν μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο λόγος ήταν για να εξοικονομήσουν περισσότερη ενέργεια και να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου. Έτσι, το ανθρώπινο δυναμικό απέδιδε καλύτερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας παρήγαγαν μεγαλύτερη ποσότητα πολεμικού εξοπλισμού, χωρίς να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ καθιέρωσε τη θερινή ώρα στη Μ. Βρετανία. Σε περίοδο πολέμου οι χώρες ήταν πολύ ανταγωνιστικές κι έτσι με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια. Στο παιχνίδι λίγο αργότερα μπήκαν και οι Η.Π.Α, οι οποίες ακολούθησαν το παράδειγμα των ευρωπαϊκών χωρών. Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου όμως, το Κογκρέσο απέσυρε την καθιέρωση θερινής ώρας, καθώς δυσαρεστούσε πολύ κόσμο. Οι αγρότες χρειάζονταν το φως του ήλιου από νωρίς το πρωί για να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες. Με την αλλαγή της ώρας το καλοκαίρι, εξαιτίας της ζέστης υπήρχε κίνδυνος να καεί η σοδειά τους. Επιπλέον, στις φάρμες τα ζώα αποδιοργανώνονταν από την αλλαγή της ώρας κάθε έξι μήνες, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται τρελά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιες φάρμες στη Ρωσία όπου οι αγρότες δεν μπορούσαν το καλοκαίρι να αρμέξουν τις επιθετικές αγελάδες τους. Βέβαια, η καθιέρωση της θερινής ώρας δεν ενθουσίασε το ίδιο όλους τους ανθρώπους. Όσοι έβαζαν το ξυπνητήρι τους νωρίς το πρωί, έχαναν μία ώρα ήλιου και αναγκάζονταν να πάνε στην δουλειά υπό το φως των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Πολλές φορές μπορούσε να δημιουργηθεί σύγχυση, όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ορίσουν την ώρα για κάποιο ραντεβού.
Καμπάνια για να καθιερωθεί η θερινή ώρα στις Η.Π.Α.

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
 Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρούσβελτ καθιέρωσε για όλο τον χρόνο τη θερινή ώρα, που πήρε την ονομασία «ώρα πολέμου» (War Time). Η μέρα ήταν μεγαλύτερη και αυτό έκανε τους στρατιώτες πιο αισιόδοξους. Το ίδιο έκαναν και οι Βρετανοί, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα «Double Summer Time».
Μετά το τέλος του πολέμου, επανήλθε και η χειμερινή ώρα και έκτοτε είναι γνωστή ως «Peace Time», δηλαδή «ώρα ειρήνης».

 Τελική καθιέρωση
 Στην μεταπολεμική περίοδο οι περισσότερες χώρες συντόνισαν τα ρολόγια τους σύμφωνα με αυτό που είχε προτείνει ο Γουίλετ. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1975, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, η πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα έγινε το 1932, αλλά στέφθηκε με αποτυχία. Όπως και στις Η.Π.Α, ο αγροτικός πληθυσμός της Ελλάδας δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τις αλλαγές, που προκαλούσε στην καθημερινότητά του η αλλαγή της ώρας.
 Στην Ευρώπη, ύστερα από το νόμο που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η θερινή ώρα εφαρμόζεται από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, στη 1 π.μ ώρα Γκρήνουιτς. Αν και πολλές χώρες ήταν αντίθετες, ακολούθησαν τελικά το νόμο, γιατί υπήρχε πρόβλημα συνεννόησης όταν κάθε χώρα εφάρμοζε τη δική της ζώνη ώρας....


Με σταθερά βήματα προχωρούν οι σχεδιασμένες από το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, δράσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Αλιβέρι: 23/10/2015
 
Κοντεϊνερ για την Ανακύκλωση ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών είχε τοποθετηθεί επί πολλά χρόνια επί του επαρχιακού δρόμου στα όρια των Δήμων Αυλώνος και Κονιστρών αλλά εξαφανίστηκε μετά το 2011!!! Τώρα άντε και από την αρχή....
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεμα: «Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών»

Με σταθερά βήματα προχωρούν οι σχεδιασμένες από το Δήμο Κύμης – Αλιβερίου, δράσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Μετά την τοποθέτηση των μπλε κάδων και τους κώδωνες συλλογής γυάλινων υλικών, η υπηρεσία καθαριότητας, προχώρησε στην τοποθέτηση κοντέϊνερ συλλογής μεγάλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών τόσο στο εργοτάξιο του Αλιβερίου όσο και του Αυλωναρίου, δημιουργώντας, με τον ήδη υπάρχοντα στο Μεντούλι της Κύμης, τρία (3) σημεία υποδοχής.
Οι Δημότες μπορούν να ανακυκλώνουν τις συσκευές τους, είτε μεταφέροντάς τες οι ίδιοι ή επικοινωνώντας με την υπηρεσία καθαριότητας στα αντίστοιχα για κάθε περιοχή τηλέφωνα.
Για την περιοχή των πρώην Δήμων Ταμυνέων και Δυστίων στο τηλ: 2223022306, για την περιοχή  πρώην Δήμου Αυλώνος στο τηλ:2223031111 και για την περιοχή των πρώην Δήμων Κύμης και Κονιστρών  στο τηλ: 2222058252 .
Παράλληλα, τοποθετούνται δέκα μικρότεροι κάδοι συλλογής μικρών ηλεκτρικών συσκευών όπου οι Δημότες μπορούν να εναποθέτουν τις προς απόσυρση συσκευές τους, έως και δέκα κάδους για την απόθεση λαμπτήρων.
Το ζήτημα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων έχει βρει θετική ανταπόκριση στο σύνολο των Δημοτών μας κι οι όγκοι των απορριμμάτων που συλλέγονται μέσω των μπλε κάδων και των κωδώνων γυάλινων υλικών αυξάνονται.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να αναπτυχθούν κι άλλες δράσεις συλλογής προς απόσυρση απορριμμάτων καθώς κι ενέργειες δημοσιότητας κι ευαισθητοποίησης των Δημοτών, στην κατεύθυνση του περιορισμού των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται στους ΧΥΤΑ.


                Γραφείο Τύπου

Ολική καταστροφή στον παραλιακό δρόμο του Αγίου Μερκουρίου Οκτωνιάς από την θεομηνία





Ο παραλιακός δρόμος του Αγίου Μερκουρίου έχει καταστραφεί από τις προχθεσινές βροχοπτώσεις. Το οδόστρωμα έχει υποχωρήσει και η πρόσβαση πλέον είναι αδύνατη. Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί εκ νέου διαμόρφωση του δρόμου που τώρα υποχρεωτικά θα λάβει υπόψη και την ήδη χαραγμένη ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ζημιά είναι τεράστια και οι πόροι που θα απαιτηθούν είναι αρκετοί.