Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της 23/10/15, την χωροθέτηση του ΣΜΑ περιοχής Αλιβερίου, την ενημέρωση από τις Σχολικές Επιτροπές για τα αμφισβητούμενα ποσά και τις απαντήσεις που δεν δόθηκαν κ.α..

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ- ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ        Αλιβέρι : 26/10/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την περασμένη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και μεταξύ άλλων θεμάτων, αποφάσισε το κλείσιμο των δύο (2) χωματερών για να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάστασή τους και η μεταφορά των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ που λειτουργούν νόμιμα.(Θήβα και Χαλκίδα).
Η μεταφορά θα συνεχιστεί για ορισμένους μήνες (πιθανότατα έξι μήνες) μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ της Χαλκίδας, οπότε θα δέχεται όλα τα απορρίμματα του Δήμου μας αλλά και της Καρύστου.
Να σημειωθεί, ότι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας, στον οποίο συμμετέχουμε, έχει αποφασίσει ότι από 1/1/2017, δηλαδή μετά από 14 μήνες, το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων θα πληρώνεται από όλους τους πολίτες της Περιφέρειας, είτε μεταφέρουν απορρίμματα από μεγάλες αποστάσεις, όπως εμείς, είτε όχι και δεν θα επιβαρύνονται μόνο όσοι μεταφέρουν τα απορρίμματα από μακρινές περιοχές.
Αυτό μας διευκολύνει σημαντικά, αφού απαλλάσσει τους Δημότες μας από το δυσβάστακτο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων.
Στα θέματά μας ήταν και η χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της ευρύτερης περιοχής Αλιβερίου και η αγορά έκτασης για την εγκατάστασή του.
Όπως είναι γνωστό έχουν γίνει πολλές ενημερωτικές συζητήσεις επί επτά (7) ολόκληρους μήνες για την εγκατάσταση των δύο ΣΜΑ που προβλέπονται στον Δήμο μας.
Για την περιοχή Αλιβερίου η πρώτη θέση που προτάθηκε ήταν στην περιοχή "Πλάκες", του Πρώην Λιγνιτωρυχείου.
Είχαμε την έντονη διαφωνία των κατοίκων του Αγίου Λουκά και εκτός από αυτήν αναζητήθηκαν άλλες δύο θέσεις, μία στην περιοχή "Κρύα Βρύση", πριν το Βέλος και άλλη μία στην "Καθούμενη ". 
Η θέση για την "Καθούμενη " μας προτάθηκε στην μεγάλη ενημερωτική συζήτηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο στο Αλιβέρι, ενώ στην συνέχεια τοποθετήθηκαν υπέρ αυτής και πολλοί άλλοι, όπως και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Θωμάς σε συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου.
Και οι τρεις (3) θέσεις κρίθηκαν κατάλληλες από τους μελετητές.
Απευθυνθήκαμε και στην ΔΕΗ για την θέση «Καθούμενη» με σκοπό την παραχώρηση συγκεκριμένης έκτασης.
Η ΔΕΗ μας πρότεινε την θέση «Πλάκες», την οποία θεωρεί καλύτερη επιλογή.  Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη ΔΕΗ στην οποία εξηγήσαμε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν και επιμείναμε στην θέση «Καθούμενη», για την οποία τελικά συμφώνησε και η ΔΕΗ.
Για την αγορά της έκτασης υπάρχουν δύο τρόποι.  Ο ένας είναι η απευθείας αγορά, η οποία όμως απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 και ο άλλος είναι ο διαγωνισμός.
Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, δεν έχει δικαίωμα για δωρεάν παραχωρήσεις εκτάσεων από τότε που η μετοχή της είναι στο χρηματιστήριο, αλλά διαθέτει εκτάσεις μόνο με πώληση.
Η τιμή με την οποία θα αγοραστεί ο χώρος είναι η αντικειμενική.  Δηλαδή για 16 περίπου στρέμματα η τιμή είναι περίπου 8.000 €.
Προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να συμφωνήσει και η αντιπολίτευση στην αγορά για να έχουμε τα 2/3 και να μη χάσουμε άλλο χρόνο, αφού είχαν ήδη συμφωνήσει παλαιότερα, αλλά δυστυχώς η ανευθυνότητα ορισμένων στην αντιπολίτευση, έχει ξεπεράσει κάθε όριο και λειτουργούν πλέον υπονομευτικά στις προσπάθειες του Δήμου να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα που απασχολούν τους Δημότες και τα οποία μεταφέρθηκαν σε εμάς  από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.  Να σημειώσουμε ότι με τον διαγωνισμό θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να χαθεί χρόνος δύο μηνών ίσως και περισσότερο, για αυτό άλλωστε δεν συμφώνησε η αντιπολίτευση απλά για να δημιουργήσει εμπόδια.
Όλο το προηγούμενο διάστημα η αντιπολίτευση χρησιμοποιούσε εναντίον των ΣΜΑ ένα επιχείρημα.  Να μην εγκαταστήσουμε δύο (2) ΣΜΑ, αλλά ένα, γιατί είναι πολλά τα χρήματα, τα οποία διατίθενται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είχαμε απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι δεν στέκει η άποψή τους και ήταν φανερό ότι το θέμα του ενός ΣΜΑ, το χρησιμοποιούσαν για να έχουν ένα λόγο διαφωνίας.
Ο μελετητής που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση για να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, απέδειξε, με την οικονομοτεχνική μελέτη, ότι το κέρδος από την λειτουργία των δύο (2) ΣΜΑ είναι 250.000 € το χρόνο και είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η απόσβεση της επένδυσης του ενός ΣΜΑ, γίνεται μέσα σε τρία (3) χρόνια.
Να σημειωθεί ότι τον μελετητή δεν τον φέραμε εμείς στο Δήμο. Συνεργαζόταν ήδη με τον Δήμο από τα προηγούμενα χρόνια και απλά συνεχίσαμε την συνεργασία.
Δυστυχώς όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια και στοχεύουν στο να μη γίνει τίποτε σε αυτόν τον τόπο.
Από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δόθηκαν σημαντικά στοιχεία τιμολογίων που έχουν πληρωθεί, αλλά δεν έχουν γίνει έργα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των διευθυντών των Σχολείων.
Το ίδιο συμβαίνει και στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τα συνολικά ποσά που βάσιμα αμφισβητούνται ξεπερνούν τις 200.000 €.
Για όλα αυτά δεν δόθηκε καμία απάντηση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και όπως είναι φυσικό, όλα αυτά με πολλά άλλα παρόμοια θα ξεκαθαριστούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και φυσικά από την Δικαιοσύνη.
Τέλος οφείλουμε να καταγγείλουμε τις πρωτοφανείς απειλές που εκτόξευσε ο Πρώην Δήμαρχος κατά του Αντιδημάρχου Κύμης κ. Αλέξανδρου Θεοδώρου.
Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές θίγουν τους δημότες και το Δήμο συνολικά, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και καταδικάζονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

                                                                                                                    Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου