Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Διαχείριση Απορριμμάτων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου Κατασκευή Σ.Μ.Α. στους Βόρειους Δήμους Κύμης και Κονιστρών. Άγνοια και ανευθυνότητα ή σκόπιμη διαστρέβλωση ;

Γράφει ο Τάσος Κ. Βελλισαρίου, Τεχνικός Γεωλόγος

Τα τελευταία χρόνια γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική η ανάγκη διαχείρισης των σκουπιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μην βρίσκεται μεταξύ των κρατών αυτών που πρέπει να βρουν λύσεις στο θέμα αυτό. Άλλωστε σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία κλείνοντας τις χωματερές και να σταματήσει να πληρώνει πρόστιμα. Πρόστιμα που επιβάλλονται σαν ποινή για την αδυναμία συμμόρφωσης στην προαναφερόμενη ευρωπαϊκή οδηγία.
Στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου, έχουν αρχίσει οι διαδικασίες δημιουργίας δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), ένας εκ των οποίων βρίσκεται μεταξύ Οξυλίθου και Κήπων.
Οι διάφορες συζητήσεις που γίνονται και οι απόψεις που ακούγονται δείχνουν ότι οι δημότες δεν είναι ενημερωμένοι, ίσως γιατί όσοι θέλουν να τεθούν επικεφαλής κινήσεων ματαίωσης των ΣΜΑ ή αγνοούν τι είναι ΣΜΑ ή σκόπιμα διαστρεβλώνουν.
Ο δημότης ακούει από άλλους ή από ραδιόφωνο και τηλεόραση διάφορους όρους όπως ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, ΣΜΑ και δυστυχώς κανείς δε μπαίνει στο κόπο να τον ενημερώσει με δύο λόγια απλά.
1.Χρονική εξέλιξη της διαχείρισης σκουπιδιών
Οι όροι που χρησιμοποιούνται και η επεξήγησή τους αναφέρεται στη συνέχεια. Η σειρά με την οποία αναφέρονται ακολουθεί την χρονική εξέλιξη των τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων.
♦ ΧΑΔΑ : Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων. 
Είναι οι γνωστές σε όλους χωματερές, που λειτουργούν χωρίς ελέγχους και ρυθμίσεις. Είναι αυτές για τις οποίες ο κάθε Δήμος πληρώνει πρόστιμο το οποίο πληρώνουν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι έχει παρέλθει η προθεσμία κατά την οποία έπρεπε να έχει γίνει η αποκατάστασή τους.
♦ ΧΥΤΑ : Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) είναι χώροι ειδικά διαμορφωμένοι στους οποίους γίνεται η ταφή των απορριμμάτων. Η διαμόρφωση του χώρου των ΧΥΤΑ γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε τοξικά, οργανικά και άλλα απόβλητα από το χώρο απόθεσης να μη διαφεύγουν στο γύρω περιβάλλον ή στον υδροφόρο ορίζοντα τυχόν κατοικημένων περιοχών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη στεγανοποίηση των απορριμμάτων με τσιμέντο, χώμα, πλαστικές μεμβράνες και άλλα υλικά. Η απόθεση των απορριμμάτων μπορεί να διαρκέσει το πολύ 30 έτη. Έπειτα από την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος προβλέπεται το κλείσιμο των χώρων απόθεσης, και στα έτη που ακολουθούν γίνονται τα κατάλληλα έργα επαναφοράς του περιβάλλοντος στην αρχική του μορφή, με το θάψιμο των σκουπιδιών και τη στεγανοποίηση του χώρου με γεωμεμβράνες, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση της περιοχής.
♦ ΧΥΤΥ : Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, μετά την ανακύκλωση-διαλογή στην πηγή
Διαλογή στην πηγή που σημαίνει διαλογή των απορριμμάτων στο χώρο παραγωγής τους κατά κατηγορία.
Βασικές Κατηγορίες απορριμμάτων:
1. Καθαρά ανακυκλώσιμα (Χαρτί, Γυαλί, Πλαστικά, αλουμίνιο- μέταλλα)
2.Οργανικό κλάσμα, κομποστοποιήσιμο (Φλούδες, χόρτα, κόκκαλα και γενικά ό,τι προέρχεται από την κουζίνα).
3. Ό,τι δεν υπάγεται στις δυο πιο πάνω κατηγορίες και είναι άχρηστο. Αυτό πάει στον Χ.Υ.Τ.Υ.
♦ ΣΜΑ : Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
Τι είναι ο ΣΜΑ και σε τι χρησιμεύει ;
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ( ΣΜΑ ) είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο που βελτιώνει τις συνθήκες καθαριότητας και μεταφοράς των απορριμμάτων, μειώνοντας το κόστος. Στο χώρο του ΣΜΑ δεν γίνεται καμιά αποθήκευση ή επεξεργασία, απλώς τα απορρίμματα μεταφορτώνονται σε κοντέινερ για να μεταφερθούν συγκεντρωμένα στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας και διάθεσης.
Τα οφέλη που προκύπτουν από την κατασκευή του ΣΜΑ είναι η σημαντική μείωση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η μείωση της κυκλοφορίας και οι διαρροές των απορριμματοφόρων  όπως και ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ταυτόχρονα οι δήμοι εξοικονομούν πόρους και χρήματα από τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, καύσιμα κλπ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.
Οι αρνητικές αντιδράσεις οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης αλλά και στο φόβο που υπάρχει για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του. Είναι ακόμη αποτέλεσμα της αίσθησης αδικίας που έχουν οι κάτοικοι για υποτιθέμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή τους.
Όμως ο διάλογος που πρέπει να γίνει θα βοηθήσει να αναδειχθούν τα προβλήματα και να δρομολογηθεί η επίλυση τους. Βασική αρχή του Δήμου πρέπει να είναι ότι ο ΣΜΑ είναι προς  το συμφέρον των πολιτών και πρέπει να κατασκευαστεί μαζί με τους πολίτες.
Ο ΣΜΑ δεν αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα και δεν επιβαρύνει την περιοχή.
Ο ΣΜΑ δεν ρυπαίνει την περιοχή στην οποία κατασκευάζεται. Η έκταση που απαιτείται για την κατασκευή του είναι μικρή (2,5 – 3,0 στρέμματα) και βάσει προδιαγραφών ο περιβάλλων χώρος δενδροφυτεύεται. Τα νερά πλύσης και αυτά του ειδικού πλυντηρίου για τα κοντέινερ και τα φορτηγά συλλέγονται σε στεγανούς βόθρους και μεταφέρονται σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Διαθέτει επίσης φίλτρα για τη σκόνη και τις οσμές. Για την αδειοδότησή του ελέγχεται αυστηρά και πλήρως σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.
Τέλος για τον έλεγχο της λειτουργίας του μπορεί να δημιουργηθεί επιτροπή κοινωνικού ελέγχου.
 Για να γίνει λοιπόν κατανοητό σε όλους τι είναι ο ΣΜΑ γίνεται στη συνέχεια περιγραφή της υποδομής του, δηλαδή τι κατασκευές προβλέπονται.
- Ανισόπεδη ράμπα ύψους 5,5 μέτρων με τοιχίο αντιστήριξης, πλατεία ελιγμών απορριμματοφόρων στο πάνω μέρος της και θέσεις εκκένωσης απορριμματοφόρων απευθείας στα ειδικά ημιρυμουλκούμενα οχήματα μεταφόρτωσης.
- Στεγανό βόθρο για τα λύματα προσωπικού και τα απόνερα πλύσης χώρων
- Περίφραξη, πύλη εισόδου, φυλάκιο, γεφυροπλάστιγγα
- Ο εξοπλισμός αποτελείται από 2  τράκτορες,21 ημιρυμουλκούμενα οχήματα μεταφόρτωσης με ενσωματωμένο σύστημα συμπίεσης.
Τα παραπάνω αναφέρονται για να ενημερωθούν οι δημότες. Κρίθηκε αναγκαία η δημοσίευση αυτή διότι κάποιοι με ελαφριά καρδιά επιδιώκουν να κρατήσουν τον κόσμο στο σκοτάδι ή να τον παραπληροφορήσουν.
Για του λόγου το αληθές δείτε την αφίσα με την οποία οι δύο Σύλλογοι του Οξυλίθου καλούσαν τους Οξυλιθιώτες να τους ¨ενημερώσουν¨.

2.            Η μεθοδευμένη ζοφερή πραγματικότητα στον Οξύλιθο
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεθόδευση. Εκείνοι που τα προηγούμενα χρόνια είχαν την ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών και συστηματικά υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια βρίσκονται και πάλι πίσω από ενέργειες ματαίωσης της κατασκευής ΣΜΑ. Σκοπός τους είναι η σκόπιμη διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση για  να μην προχωρήσει το  έργο όπως φαίνεται και από την αφίσα που κυκλοφόρησαν.
Αποσιωπούν ότι έχουν χρεώσει το Δήμο όλα αυτά τα χρόνια με πρόστιμα. Για ενημέρωση των συνδημοτών επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για το Δήμο είναι 80.000€ το εξάμηνο για κάθε χωματερή.  Οι ¨επιτυχημένοι¨ απελθόντες και κάποιοι νεόκοποι επίδοξοι ¨σωτήρες¨ γιατί δε μπαίνουν στον κόπο  να ενημερώσουν τον κόσμο; Κάποιοι επιλέγουν την τακτική της διασποράς ψευδών μέσω φερεφώνων  και άλλοι την τακτική της δημιουργικής ασάφειας προς άγραν ψήφων κατά την προεκλογική περίοδο.  

  Στα λόγια λέει για ΣΜΑ και μάλιστα το επεξηγεί και στη φωτογραφία δείχνει χωματερή. Οι διοργανωτές γνωρίζουν τη διαφορά χωματερής από το ΣΜΑ;
 Ποιος είναι ο πολιτισμός των υπευθύνων του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών ; Η άγνοια για το τι είναι ΣΜΑ;  Η ανευθυνότητα του να θέλουν να ¨ενημερώσουν¨ οι μη ενημερωμένοι; Ή μήπως υπάρχει σκόπιμη διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση; 
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Σχολείου, έτσι σκοπεύουν να διαπαιδαγωγήσουν τα μικρά παιδιά;
 Με αυτή τη γνώση και νοοτροπία μαζεύουν υπογραφές για τη ματαίωση της κατασκευής του ΣΜΑ;
 Ας ενημερώσουν λοιπόν και όσους δεν είχαν την αντικειμενική  δυνατότητα να παρευρεθούν, τι είδους ενημέρωση έκαναν οι ίδιοι, οι ειδικοί επιστήμονες (αλήθεια ποιοι ήταν και τι είπαν;) Δε ρωτάω από περιέργεια αλλά ξέρω πολύ καλά ότι κανένας δε θα τους έλεγε αυτά που οι διοργανωτές θα επιθυμούσαν να ακούσουν.

Τελικά η ουσία είναι μία : Επιλέγουμε κάτι σωστό για τον τόπο μας με σοβαρότητα και ευθύνη ή παραμένουμε προσκολλημένοι στο μίζερο παρελθόν με τις … ωραίες χωματερές μας, με σύνθημα ¨κάθε ρέμα και σκουπιδότοπος¨;
Αυτοί που έχουν κατασκευάσει ΣΜΑ επισημαίνουν ότι ¨Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) έχουν κερδίσει ευρύτατη αποδοχή σαν μέσο μείωσης του μεταφορικού κόστους παρέχοντας ταυτόχρονα πλεονεκτήματα λειτουργικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά¨.
Εμείς ακόμα αρνούμαστε να ενημερωθούμε ή είμαστε πρόθυμοι να διαστρεβλώσουμε την πραγματικότητα, κυκλοφορώντας φωτογραφίες χωματερών που παρουσιάζουμε ως ΣΜΑ.
Εύγε στους εμπνευστές – υποκινητές και τα παντός είδους ανευθυνοϋπεύθυνα παπαγαλάκια τους !!!

Μετά την παραπάνω αφίσα, κυκλοφόρησαν και την ανακοίνωση που σας παραθέτω στη συνέχεια.



Μερικά σχόλια για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης:
1. Στείρα άρνηση. Πρόταση έχουν; Οι ειδικοί επιστήμονες τι τους είπαν;
2. Η επιλογή της οποιασδήποτε θέσης γίνεται με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται από τις σχετικές προδιαγραφές, γι΄ αυτό και τη μελέτη της καταλληλότητας και κατασκευής έχει αναλάβει μελετητικό γραφείο.
3. Η επιλογή της θέσης πρέπει να είναι συμβατή με το Χάρτη Χρήσεων Γης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Καποδιστριακού Δήμου στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή.
4. Η μελέτη καταλληλότητας περιέχει και την οικονομοτεχνική μελέτη που περιλαμβάνει τον κυκλοφοριακό φόρτο, το κόστος μεταφοράς, τη διασφάλιση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών όρων.
5. Η δημιουργία ΣΜΑ δεν αναιρεί την ανακύκλωση. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα γραφής η Δημοτική αρχή τα έδωσε με την τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή του γυαλιού.
Τα γραφόμενα –όπως φαίνεται- είναι τελείως ανυπόστατα και στερούνται της παραμικρής σοβαρότητας. Τα γραφόμενα στην ανακοίνωση – όπως προκύπτει – όποιος τα έγραψε είχε στο μυαλό του την αφίσα.

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015, έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο της Κύμης, μεταξύ του Αντιδημάρχου κ. Αλέξανδρου Θεοδώρου και της ¨επιτροπής κατοίκων Οξυλίθου¨ (αλήθεια ! ποια είναι η επιτροπή αυτή και πως προέκυψε;) στην οποία συμμετείχε και ο υπογράφων. Μετά από πρότασή μου, συμφωνήθηκε να τους υποδείξω εναλλακτική θέση και ανανεώσαμε το ραντεβού για την Τετάρτη 23/9/2015 στην ¨επίμαχη¨ θέση.
Το βράδυ της Τρίτης ενημέρωσαν τον Αντιδήμαρχο ότι διαφωνούν και με την άλλη θέση (που δεν γνώριζαν οι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση) και διαφωνούν – γενικά και αόριστα -  με την κατασκευή ΣΜΑ στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η τακτική σας θυμίζει κάτι;
Εμένα πάντως μου θυμίζει την τακτική του γυαλιστερού τίποτα, προσφιλή τακτική του πρώην δημάρχου.
Τα παπαγαλάκια τι λένε; Οι εξαπατημένοι-παραπληροφορημένοι τι λένε; Πόσα ρέματα θα συνεχίσουν να είναι Χ.Α.Δ.Α.; Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα και την συνεπαγόμενη οικονομική επιβάρυνση αν συνεχίσουμε με τέτοιες παρακμιακές νοοτροπίες;

3 σχόλια:

  1. Πρόκειται για τον γνωστό ξερόλα που επεμβαίνει επί παντός επί στητού, με τον γνωστό αυταρχικό και απολίτιστο τρόπο του, συμπεριφερόμενος υποτιμητικά απέναντι σε κάθε συνομιλητή του, νομίζοντας ότι μιλάει σε ιθαγενείς. Κατέχει μόνο αυτός την απόλυτη αλήθεια, διότι είναι… γεωλόγος με GPS (ουάου!!!).
    Όσον αφορά τη συνέπεια, εκεί είναι το δυνατό του σημείο. Στη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Θεοδώρου αποκαλύφθηκε καταρχήν ότι ήταν ένας από αυτούς που υπέδειξε το σημείο και έστειλε τις συντεταγμένες με το GPS στους μελετητές. Στη συνέχεια όμως της κουβέντας, βλέποντας ότι οι συγχωριανοί του δεν θέλουν το έργο, τον έπιασε ο πόνος και ζήτησε από τον Αντιδήμαρχο την αλλαγή του σημείου. Φυσικά σε κάποιο άλλο σημείο που θα υποδείκνυε πάλι αυτός, ο μεγάλος «γκουρού των σκουπιδιών». Γιατί να χάνουμε χρόνο με μελέτες σκοπιμότητας και με μελέτες χωροταξικής αξιολόγησης των πιθανών θέσεων όταν έχουμε μπροστά μας αυτή τη διάνοια;
    Το σημείο που υπέδειξε βρισκόταν στο ΡΟΛΟΙ (αλήθεια γιατί ντρέπεται να αναφέρει το χωριό στο άρθρο;) και αρκετοί από τη συνάντηση κατάλαβαν που βρίσκεται. Φυσικά, η Επιτροπή Κατοίκων Οξυλίθου που δεν ήθελε να πετάξει το πρόβλημα στα γειτονικά χωριά, αρνήθηκε την συμμετοχή της σε αυτήν την παρωδία.
    Όπως αναμενόταν, είπε κι άλλες κοτσάνες στη συνάντηση:
    - Είπε ότι οι κατηγορίες ΣΜΑ ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι 3 ενώ είναι μόνο 2.
    - Είπε ότι όλες οι δραστηριότητες απαιτούν περιβαλλοντικές μελέτες ενώ από το 2012 και μετά, τέτοιες μελέτες απαιτούνται σε ελάχιστες δραστηριότητες (τις ΠΠΔ τις ξέρει ο γκουρού;). Εδώ να προσθέσουμε την μέγιστη εξυπνάδα που πέταξε και κόντεψε να αφήσει τους συγχωριανούς του στον τόπο. Ότι ακόμα και ένα κοτέτσι θέλει περιβαλλοντική μελέτη. Φυσικά, αρκεί να εκτρέφει πάνω από 18.000 κοτόπουλα (!!!).
    - Είπε (και το λέει και στο άρθρο) ότι ο Ανάδοχος έχει κάνει μελέτες καταλληλότητας του σημείου (δική του εφεύρεση αυτό το είδος μελέτης). Ανοησίες φυσικά γιατί όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτός υπέδειξε το σημείο. Στη συνέχεια ο Δήμος εξασφάλισε την αγορά του ακινήτου και προχώρησε στη σύμβαση με τον Ανάδοχο για να του κάνει τις «υποτιθέμενες» περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε το έργο να αδειοδοτηθεί. Όπως ξέρουν και οι πέτρες, οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν είναι μελέτες επιλογής ενός σημείου, αλλά μελέτες στις οποίες πρώτα εξετάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις ενός έργου και στην συνέχεια παρουσιάζεται ο τρόπος αντιμετώπισής τους. Η επιλογή ενός σημείου ως το πλέον κατάλληλο, εμπεριέχει και άλλα κριτήρια (όπως το κόστος), τα οποία φυσικά και δεν αποτελούν αντικείμενο της περιβαλλοντικής μελέτης.
    Εδώ βέβαια προκύπτει κι ένα άλλο θέμα: τι σόι περιβαλλοντική μελέτη γίνεται από τον Ανάδοχο αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία το έργο εντάσσεται στην κατηγορία Β και θα αδειοδοτηθεί με ΠΠΔ και όχι με ΑΕΠΟ; Τονίζεται ότι αυτό το έχει παραδεχθεί και η ίδια η δημοτική αρχή, στις ενημερώσεις – παρωδίες που έκανε στα χωριά, βάζοντας... βίντεο.
    Βέβαια προκειμένου να μην εκτεθεί στους κατοίκους που τον κατηγορούν για έλλειψη μελετών, αναγκάζεται να ισχυριστεί ότι έχει μελέτες... γενικά και αόριστα (κοινώς, μελέτη να ‘ναι και ότι να ‘ναι).
    Όσον αφορά το περισπούδαστο άρθρο του «γκουρού», άνθρακας ο θησαυρός. Όλα όσα αναφέρει στην 1η ενότητα, τα έχει αντιγράψει από το Internet (μας εξηγεί τι είναι ΧΥΤΑ… ουάου ξανά). Το «αμιγώς» δικό του κείμενο είναι όσα αναφέρονται στη 2η ενότητα του άρθρου.
    Για τις χυδαιότητες που αναφέρει για τους Συλλόγους του Οξυλίθου, ελπίζω να του απαντήσουν οι ίδιοι οι Σύλλογοι. Για τα υπόλοιπα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Δεν ισχυρίστηκαν ποτέ οι κάτοικοι ότι υπάρχουν χωροταξικά εμπόδια στο να γίνει το έργο στο επιλεγμένο σημείο. Αυτό που τονίζουν από την πρώτη στιγμή, είναι ότι η χωροθέτηση είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ για μια σειρά λόγων που έχουν αναλυθεί πλήρως εδώ και καιρό (περιβαλλοντικοί, οικονομικοί, υγειονομικοί, αισθητικοί). Υπόλογη στο να δικαιολογήσει την θέση του ΣΜΑ είναι η Δημοτική Αρχή, η οποία οφείλει να προσκομίσει ακλόνητα επιστημονικά στοιχεία και όχι κομπογιαννίτικους υπολογισμούς ή προσωπικές εκτιμήσεις. Και φυσικά τέτοια στοιχεία δεν τα διαθέτει.
    2. Αποτελεί καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα της Δημοτικής Αρχής, η «καραμέλα» ότι οι κάτοικοι δεν διαθέτουν εναλλακτική πρόταση, από την στιγμή που η ίδια έχει δρομολογήσει εν κρυπτώ την κατασκευή του, με διαδικασίες express. Και ειδικά όταν σαν εναλλακτική εννοούν μια λύση μέσα στα πλαίσια της δικής τους λογικής. Δηλαδή κάποιο άλλο χωράφι σε κάποιο άλλο χωριό.
    3. Οι κάτοικοι απαιτούν λύσεις σύγχρονες που εντάσσονται σε διαφορετική φιλοσοφία. Θέλουν μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών (όχι μόνο του όγκου τους), με ανακύκλωση, με κομποστοποίηση και τέλος με ένα χώρο τελικής εναπόθεσης των υπολειμμάτων, εντός της Νότιας Εύβοιας. Αυτό είναι κάτι απολύτως συμβατό και με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, στο οποίο δίνεται προτεραιότητα:
    • στη δημιουργία υποδομών υγειονομικά ασφαλούς διάθεσης,
    • στην επαναχρησιμοποίηση (δηλ. ανακύκλωση και κομποστοποίηση)
    • στην μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.
    Αλήθεια πόσους κάδους ανακύκλωσης και κομποστοποίησης θα μπορούσε να αγοράσει η δημοτική αρχή με τα ίδια χρήματα;
    Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητό από τον «γκουρού» τότε ας ρωτήσει τον κ. Κούκη και τον κ. Μπενάκη να του το εξηγήσουν, διότι αυτά έλεγαν το 2012 στην περίπτωση του ΣΜΑ στο Πυργί.
    4. Είναι αποδεκτό από τους ειδικούς (τους πραγματικούς, όχι τους μαϊμού) ότι ο ΣΜΑ αναιρεί την ανακύκλωση. Διότι το μήνυμα που περνά έμμεσα στους πολίτες, είναι ότι μπορούν να ρυπάνουν ελεύθερα, όσο θέλουν και χωρίς ενδοιασμούς. Κι αυτό γιατί θα ξέρουν ότι ο ΣΜΑ θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων στο 1/3. Αν βέβαια ο Δήμος, μετά την κατασκευή του ΣΜΑ, καταληφθεί από όψιμη περιβαλλοντική ευαισθησία και γεμίσει την περιοχή με μπλε κάδους, τότε το μόνο που θα έχει καταφέρει είναι να τον απαξιώσει, αφού θα έχουν περιορισθεί σημαντικά τα σκουπίδια. Και τότε είναι που θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.

    Ας κάνει λοιπόν τη δουλειά του ο «ειδικός» και οι κάτοικοι θα κάνουν τη δική τους. Να ξέρει όμως ότι οι εποχές που «αλώνιζε» στον Οξύλιθο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
    Οι κάτοικοι θα αντισταθούν στην κατασκευή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς τον κ. Βελλισαρίου
    Ο αξιόλογος κατά τα άλλα συγχωριανός μας, μας παρουσίασε μια έκθεση ιδεών με σωστή σύνταξη και ακριβείς ορολογίες . Ωστόσο το κειμενο βρίθει από ανακρίβειες
    Γιατί είναι ανακρίβειες μιλάτε για 2 ΣΜΑ όταν αυτή την στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα μόνο ένας! Αυτός στον Οξύλιθο.
    Πείτε μας λοιπόν που θα μεταφερθούν τα απορρίμματα κύριε όταν το κύτταρο της Χαλκίδας δεν μπορεί να απορροφήσει άλλα;
    Μήπως θα παραμείνουν στον χώρο του ΣΜΑ; Που αυτόματα αυτό θα την καθιστά και χωματερή;
    Η θα μεταφερθούν στην Θήβα;
    ΑΝ τα δεχτούν??
    Και το κόστος τότε μήπως είναι πολλαπλάσιο και επιβαρυνθούν τα δημοτικά τέλη πολλαπλασιαστικά;
    Όσον αφορά την σκόνη τις οσμές και τα απόνερα που συσσωρεύονται πώς είστε τόσο σίγουρος;
    Μήπως πήγατε και εσείς βόλτα με το πουλμανάκι στον ΣΜΑ <> της Κηφισιάς ;
    Ρωτήστε και τους κατοίκους στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η στην Ξερόλακκα Πάτρας…
    Μιλάτε για κυκλοφοριακό φόρτο κύριε. Αναλογιστήκατε άραγε πώς σε έναν δρόμο ήδη επικίνδυνο , που αποτελεί και κεντρικό κόμβο που οδηγεί στο λιμάνι της Κύμης θα συσσωρεύονται καθημερινά πλήθος απορριμματοφόρων?
    Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί κύριε Βελισσαρίου να είναι επάνω στον κεντρικό οδικό άξονα ο ΣΜΑ; Μήπως είναι απαίτηση των εργολάβων και των ημετέρων ;
    Μιλάτε για πρόταση που δεν υποβλήθηκε από την επιτροπή, κύριε.
    Εμείς οι πολίτες του Οξυλίθου να κάνουμε πρόταση???
    Εμείς είμαστε απλά κάτοικοι ενός δημοτικού διαμερίσματος.
    Ας πάρουν θέση και τα υπόλοιπα χωριά, τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.
    Ας τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση και όχι στα κρυφά
    Αλλά να σας ενημερώσω ότι όπου πήγαν να κινήσουν διαδικασίες για ΣΜΑ τους έδιωξαν με τις κλωτσιές!!!
    Είναι άραγε οπισθοδρομικοί και υποανάπτυκτοι αυτοί οι συμπολίτες μας άραγε???
    Ή μάλλον δεν είχαν τα φωτεινά και προοδευτικά μυαλά που στον Οξύλιθο διαθέτουμε???
    Βέβαια η δημοτική αρχή όπως λέτε έδωσε δείγματα γραφής με την τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή του γυαλιού…
    κάδοι για πλαστικό; Για χαρτί ; Για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά;
    Αυτά δεν προβλέπετε ε;

    Αναρωτιέστε για την επιτροπή κύριε Βελισσαρίου;
    Να σας πω λοιπόν ότι η επιτροπή εκλέχθηκε στις ΔΥΟ! Συγκεντρώσεις που έγιναν στον Οξύλιθο και πήραν μέρος οι κάτοικοι και που εσείς ΑΠΕΙΧΑΤΕ!!
    Γιατί δεν εμφανιστήκατε κύριε Βελισσαρίου ;
    Γιατί δεν ήρθατε να εκθέσετε εκεί τις<< επιστημονικές>> σας απόψεις ;
    Γιατί κρυφτήκατε κύριε Βελισσαρίου;
    Αλήθεια στην συνάντηση της επιτροπής με τον αντιδήμαρχο εσείς με ποια ιδιότητα ήσασταν παρών κύριε Βελισσαρίου;
    Και κάτι για το τέλος κύριε Βελισσαρίου : μην τοποθετήστε κομματικά κύριε!!!
    Και η παρούσα και η προηγούμενη δημοτική αρχή έχουν κάνει ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ!!
    Υποκινούμενοι κύριε δεν είμαστε από κανέναν!!
    Δεν μοιάζουμε όλοι όσο και αν το θέλετε!!!
    Απλοί κάτοικοι είμαστε!!Αγαπάμε τον τόπο μας και θέλουμε να τον προστατεύσουμε από κάθε είδους ιδιοτελείς, συμφεροντολόγους, πλιατσικολόγους, μικρούς ανθρώπους που καπηλεύονται τον τόπο για ιδία συμφέροντα τους.

    Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή