Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ακριώτης: Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας

Γιώργος Ακριώτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας



Την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορηθήκαμε τον θάνατο εικοσιδυάχρονης μαθητευόμενης ξενοδοχοϋπαλλήλου από υπερκόπωση. Δύο μέρες μετά, πάλι από υπερκόπωση, νοσηλεύτρια τριανταενός ετών, που εργάζεται στην εντατική μονάδα του ογκολογικού Νοσοκομείου Αγίων Ανάργυρων, μετά από εξαντλητικά ωράρια λόγω έλλειψης προσωπικού, κατέρρευσε στο τέλος της βάρδιας της. Νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα και η κατάσταση της είναι σοβαρή. Έχει υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Νωποί παραμένουν στη μνήμη του πανελληνίου και οι νεκροί στα ΕΛΠΕ το Μάη που μας πέρασε.
Αυτοκτονίες, καρδιακά, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των παραδοσιακών εργατικών «ατυχημάτων». Εξαντλητικά ωράρια, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εκ περιτροπής εργασία, εργοδοτικά λοκ άουτ, συστηματικές  απειλές, μισθοί πείνας, σε συνδυασμό με τη διαρκή απειλή που συνιστούν τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, διαμορφώνουν εργασιακές συνθήκες ανάξιες του ονόματος που οδηγούν τους εργαζόμενους στην κατάρρευση κι ακόμη και στον θάνατο.
Το εργασιακό αυτό μοντέλο, έντασης της εκμετάλλευσης, είναι οπισθοδρομικό, αντιπαραγωγικό και, πάνω απ΄ όλα, αναξιοπρεπές και απάνθρωπο.
Τα τελευταία χρόνια, χρόνια μνημονιακών πολιτικών, η εργοδοσία αποθρασύνθηκε. Πριν από μερικές ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια επώδυνη συμφωνία, απότοκη σκληρών εκβιασμών. Προειδοποιούμε όμως την εργοδοσία να μη βγάλει λάθος συμπεράσματα, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες να εφαρμοστεί αυστηρά η εργατική νομοθεσία ή ότι θα σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων.  Αντιθέτως, είναι ένας λόγος παραπάνω να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και ως κυβέρνηση και ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Συμμετείχα ήδη σε ελέγχους σε εργασιακούς χώρους που διενέργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και διαπίστωσα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Σώμα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα στους εργασιακούς χώρους στον Νομό μας. Σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία των εργαζομένων, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι και να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος μόνος απέναντι στην αυθαιρεσία. Είναι υπόθεση όλων μας να μην θρηνήσουμε κι εμείς νεκρή εργαζόμενη ή εργαζόμενο, όπως η Ζάκυνθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου