Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Κακολύρι, Το Μαρτυρικό Χωριό της Εύβοιας

 ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

Αλιβέρι 22-05-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εκτέλεση των 30 συμπατριωτών μας στο Κακολύρι ( Ταξιάρχες ), στις 24 Μαΐου 1944, έχει καταχωρηθεί στην συνείδηση των συμπολιτών μας, ως μια από τις πιο μεγαλειώδεις και ηρωικές στιγμές του απελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας.
Η εκτέλεση τους από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, ως πράξη εκδίκησης για την αντιστασιακή και αντιναζιστική δράση του λαού μας, αποτελεί το μεγάλο τίμημα ενός μικρού χωριού στον αγώνα για Λευτεριά και Ανεξαρτησία.
Έχουμε χρέος, τιμώντας την μνήμη των νεκρών της αντίστασης, να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία της, για να γνωρίσουν οι επερχόμενες γενιές τις θυσίες του Λαού μας ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό.
Το Κακολύρι, έχει μια θέση, δίπλα στην Καισαριανή, στα Καλάβρυτα, το Δίστομο και κάθε άλλη μαρτυρική περιοχή της πατρίδας μας που γνώρισε την ναζιστική θηριωδία.
Η θυσία των 30 αγωνιστών, αποτελεί την μεγάλη συνεισφορά του τόπου μας, στον Αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης και στην Απελευθέρωση της πατρίδας μας από τις  ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Το Κακολύρι, έχει την δική του ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Απελευθερωτικού και Αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας και πρέπει η πολιτεία να το χαρακτηρίσει με απόφασή της όπως προβλέπεται, μαρτυρικό χωριό.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου