Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΜΑΖΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ



Το  Σάββατο 23 Αυγούστου, μετά από κάλεσμα της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Αγιος Λουκάς, του Δήμου Κύμης –Αλιβερίου, μεγάλη  λαϊκή συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας καύσης Βιοαερίου που σχεδιάζει η εταιρία ENERGY TRAIINDING δίπλα στο χωριό, με πρώτη ύλη απόβλητα από χοιροστάσια και βουστάσια.
Στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του Π.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ και Περιφερειακός σύμβουλος με τη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»  καταδίκασε  την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ανέδειξε τις ευθύνες της Ευρωπαική Ενωσης και των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ . Αναφέρθηκε στις αρνητικές για το λαό συνέπειες αυτή της πολιτικής και συνδέοντας την απελευθέρωση της ενέργειας με την εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας Βιοαερίου στο χωριό Αγιος Λουκάς και τις οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους, τόνισε ότι και με αυτό το παράδειγμα αποδεικνύεται πως  η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων υπονομεύει  τις ανάγκες των πολλών. 
Ο Γιώργος Μαρίνος ανάπτυξε τη σημασία της πάλης για αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας,  με συγκεκριμένα κριτήρια, (φτηνό ρεύμα , ασφάλεια , προστασία του περιβάλλοντος κ.α ),  στην υπηρεσία των λαικών αναγκών και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής  να δυναμώσουν τον αγώνα τους   σε αυτή την κατεύθυνση.  
Στην ομιλία καταγγέλθηκε η απόφαση της «Επιτροπής Περιβάλλοντος»  της Περιφέρειας Στερεάς η οποία ενέκρινε την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» της εταιρείας ENERGY, με ευθύνη των συνδυασμών της Ν.Δ , του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία  καταψήφισε η «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».
Ο ομιλητής απέδειξε ότι η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και σχετικά με την τοποθέτηση της Επιτροπής ότι «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ –ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ», τόνισε :
 « Ο χώρος της εγκατάστασης  που θα στηρίζεται σε υγρά οργανικά απόβλητα κτηνοτροφείων (γουρουνιών και βοοειδών) ! βρίσκεται ένα (1) χιλιόμετρο , 200 περίπου μέτρα –και  σε ευθεία γραμμή λιγότερο- από το χωριό,  δίπλα σε παρακείμενες αγροικίες.  
Είναι μέσα σε ελαιώνες, κοντά σε αμπέλια και περιβόλια, ανάμεσα σε δύο σημαντικές ρεματιές με πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές
Στην  περιοχή αυτή υπάρχουν οι πηγές, οι γεωτρήσεις  για την ύδρευση του χωριού  , ευρύτερης χρησιμότητας.
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη μόλυνση του νερού, του υδροφόρου ορίζοντα, τα παραδείγματα είναι πολλά. 
Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι  «δεσμεύσεις» των εταιρειών  για προληπτικά μέτρα ξεπεράστηκαν από το κυνηγητό του κέρδους, κανόνας έγιναν οι χαβούζες. 
Ότι κι αν ισχυρίζεται η ENERGY, είναι φανερό πως τα απόβλητα και τα σαπισμένα φυτά πολλών τόνων θα αποτελέσουν εστίες βρώμας και  πολλαπλασιασμού των κουνουπιών. 
Το πήγαινε –έλα των φορτηγών για τη μεταφορά των αποβλήτων και των υπολειμμάτων  που θα χρησιμοποιούνται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό θα είναι μόνιμος βραχνάς για τους κατοίκους του χωριού  και για όλη την περιοχή, σ ένα άθλιο οδικό δίκτυο. 
Σε κάθε περίπτωση , ακόμα και με τη σύγχρονη τεχνολογία  δεν μπορεί να διαγράψει κανείς τον κίνδυνο  έκρηξης και πυρκαγιάς και είναι φανερό  ότι στα απόβλητα που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη αναπτύσσονται βακτήρια, παράσιτα, ιοί.
ΟΙ αναφορές της εταιρείας στη δημιουργία εποχιακών θέσεων  απασχόλησης  αποτελεί εμπαιγμό για το λαό της περιοχής, γιατί προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα βάζει  στο ζύγι ελάχιστες  κακοπληρωμένες θέσεις δουλειάς με την απαξίωση του χωριού.   
Ο Γιώργος Μαρίνος απάντησε στους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι η μονάδα θα είναι μικρή και δεν θα υπάρχουν συνέπειες  και αποκάλυψε πως είναι μύθοι οι διαδώσεις  ότι η μονάδα μπορεί να στηριχθεί σε καλάμια και κλαδιά αναφέροντας ότι στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος συγκεκριμένα καταγράφεται πως :
«Η προτεινόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου θα λειτουργεί με εισερχόμενα υγρά οργανικά απόβλητα από παρακείμενα κτηνοτροφεία (χοίρων και βοοειδών) , ενσίρωμα καλαμποκιού και στελέχη φυτών. 
Για να γίνει κατανοητό πόσο παραπλανητικά είναι τα φυλλάδια της εταιρείας που επιχειρούν να ξεγελάσουν τους κατοίκους θα παραθέσω, ανέφερε ο ομιλητής, ακόμα ένα στοιχείο . Η «αθώα» αυτή μονάδα θα δημιουργεί σε ετήσια βάση 8.390 τόνους υγρού υπολείμματος το οποίο θα μεταφέρεται και θα χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.  
Στη συγκέντρωση έγινε συζήτηση για την οργάνωση της πάλης για την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, για την ματαίωση των επικίνδυνων σχεδίων της εταιρείας και διακινήθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας που από την πρώτη στιγμή υπογράφηκε από μεγάλο αριθμό κατοίκων. 
                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου